Ehliyet Alma Süreci
Ehliyet alma süreci sürücü adayının Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan bir sürücü kursuna kayıt olması ile başlar. Süreç İl veya İlçe Nüfus Müdürlüğünde son işlemlerin tamamlanması ile sonlanır. Bu süreç içerisinde sürücü adayının ehliyet için gereken evrakları eksiksiz olarak teslim etmesi ve uygulanan sınavlardan başarılı sonuç alması gerekir. Herhangi bir motorlu taşıt kullanacak olan kişiler, aracı kullanabileceklerine dair ilgili ehliyeti ibraz etmekle yükümlüdür. Yasalara göre; ehliyet sahibi olmayan kişilerin araç kullanmasının cezai yaptırımları bulunmaktadır. Ehliyet almak için yapılması gereken işlemler zaman zaman güncellenebilir. Bu nedenle sürücü adaylarının “Ehliyet nasıl alınır?” sorusunun cevabına ulaşmaları gerekir.
Ehliyet Nasıl Alınır?
Ehliyet alabilmek için bir dizi prosedürün takip edilmesi gerekir. Sırasıyla yapılması gereken işlemler şu şekilde sıralanabilir:
Sürücü kursu için gerekli belgeleri hazırlamak ve teslim etmek
Sürücü kursuna kaydolmak
Teorik ve pratik dersleri eksiksiz olarak tamamlamak
Yazılı sınavda belirlenen baraj puana ulaşmak
Direksiyon sınavında başarılı olmak
Sürücü kursu tarafından hazırlanan başarı sertifikasına sahip olmak
İl ve İlçe Nüfus Müdürlüğüne gerekli evrakları teslim etmek
Ehliyet için gerekenler eksiksiz olarak yapıldıktan sonra sürücü adayı ehliyet almaya hak kazanır. Sürücü kursuna kayıt yaptırabilmek için adaylardan bazı belgeleri teslim etmeleri istenir. Belirlenen sürece kadar ilgili evrakları ulaştırmayan kişilerin kurs kayıtları yapılmaz.
2021'de Ehliyet Almak İçin Gerekli Belgeler
Yeni ehliyet almak ya da çeşitli sebeplerle ehliyet yenilenmesi gerektiği durumlarda harç ücretleri ve belgeler farklılık gösterebilir. İlk defa ehliyet için gerekli belgeler hem sürücü kursları için hem de nüfus müdürlükleri için hazırlanmalıdır. Ehliyet kursu için gerekli belgeler;
TC kimlik numarasını gösteren kimliğin aslı ve fotokopisi
Sağlık raporu
Diploma ya da diploma yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
Adli sicil kaydı
Son altı ay içerisinde çekilmiş 6 adet biyometrik fotoğraf
Mevcut sürücü belgesi dışında başka bir ehliyet alacak olanların sahip oldukları belgenin fotokopisi
Soyadı değişikliği olan kadın sürücü adayı için evlilik cüzdanının fotokopisi
Kurs süreci tamamlandıktan ve aday ehliyet almaya hak kazandıktan sonra bulunduğu İl veya İlçe Nüfus Müdürlüğünden randevu alarak istenen evrakları tamamlamalıdır. Ehliyet çıkarmak için gerekli belgeler şu şekilde sıralanır:
Kimlik belgesi
Sağlık raporu
Diploma
Adli sicil kaydı (E-Devlet üzerinden alınabilir)
2 adet biyometrik fotoğraf
Kan grubunun belirtildiği belge veya yazılı beyan
Değerli kağıt ve harç bedeli ile birlikte vakıf payının ödendiğine dair dekont
Nüfus Müdürlüklerine verilecek olan parmak izi
Sürücü kursu tarafından hazırlanan sertifika
Ehliyet Kaç Günde Alınır?
Ehliyet alma süresi daha önceki yıllara kıyasla kısalmıştır. 2018’den önce fiziki ortamlarda yapılan sınavlar, şartların gelişmesi ile birlikte elektronik ortamlarda yapılmaya başlanmıştır. E-sınavdan başarı ile geçen sürücü adayları direksiyon sınavına girmeye hak kazanır. Sürücü kurslarının belirlediği zaman dilimlerinde adaylar direksiyon sınavına katılarak gerekli şartları sağlamalıdır. Direksiyon sınavını geçtikten sonra ehliyet alma süresi yaklaşık 45 gün içerisinde gerçekleşmektedir. Direksiyon sınavının başarıyla tamamlanmasının ardından sürücü kursu yetkilileri 10 gün içerisinde sertifikaları hazırlar. Sertifikasını alan sürücü adayı, nüfus müdürlüklerinden randevu alıp harç ücretlerini ödeyerek ve ehliyet için gerekli belgeleri teslim ederek en kısa sürede ehliyetine ulaşabilir. Nüfus müdürlüklerinin ehliyet çıkarma süresi yaklaşık 15 gündür. Sürücü belgesi adayın eline ulaşana kadar ilgili kurum tarafından geçici ehliyet belgesi verilir.
Ehliyet Alma Süreci ile İlgili En Çok Merak Edilenler
Ehliyet sahibi olmak isteyen sürücü adayları, ehliyet için gerekenler konusunda çeşitli araştırmalar yaparlar. Ehliyet alma işlemi çok karmaşık bir süreç olmamakla birlikte, adaylar yine de bazı soruların cevaplarına ulaşmak isterler. Ehliyet sahibi olmak isteyen sürücü adaylarının en sık araştırdıkları soruları birkaç başlık altında derleyebiliriz.
Ehliyet Alma Yaşı Nedir?
Ehliyet yaş sınırı, ehliyetin sınıfına göre farklılık gösterir. Her bir sınıf için belirlenen yaş sınırı farklı olduğu için sürücü adaylarının ehliyet için başvuracakları sınıfı göz önünde bulundurmaları gerekir. Ehliyet sınıfları için belirlenen minimum yaş sınırı şu şekildedir;
M, A1 ve B1 sınıfı motosiklet ehliyeti yaş sınırı 16
A2, B, BE, C1, C1E, F, G sınıfı ehliyet yaş sınırı 18
A sınıfı ehliyet yaş sınırı 20; motor gücü 15 kilovattan fazla olan üç tekerli motosiklet ehliyeti yaş sınırı 21
C, CE, D1, D1E sınıfı ehliyet yaş sınırı 21
D ve DE sınıfı ehliyet yaş sınırı 24
Ehliyet Almak İçin Ne Mezunu Olmak Lazım?
Ehliyet sahibi olmak isteyen sürücü adaylarının en az ilkokul mezunu olma şartı aranır. Ehliyet başvurusu için gerekli belgeler arasında adayın öğrenim durumunu gösteren diploma ya da belge yer almaktadır.
Ehliyet Alırken Deneyim Şartları Nelerdir?
Sürücü adaylarının bazı sınıflarda ehliyet sahibi olabilmeleri için ek olarak deneyim şartı aranır. Deneyim şartı aranan ehliyet sınıfları şunlardır;
A sınıfı ehliyetler için 24 yaş altındaki sürücü adaylarının en az 2 yıllık A2 sürücü belgesine sahip olması gerekir.
C1, C, D1, D sınıfı ehliyete sahip olabilmek için en az 2 yıl B sınıfı sürücü belgesinin bulunması gerekir.
BE sınıfı ehliyet alabilmek için B sınıfı sürücü belgesine de sahip olmak gerekir.
CE sınıfı ehliyet alabilmek için C sınıfı sürücü belgesine de sahip olmak gerekir.
C1E sınıfı ehliyet alabilmek için C1 sınıfı sürücü belgesine de sahip olmak gerekir.
DE sınıfı ehliyet alabilmek için D sınıfı sürücü belgesine de sahip olmak gerekir.
D1E sınıfı ehliyet için D1 sınıfı sürücü belgesine de sahip olmak gerekir.
Ehliyet Almak İçin Sağlık Şartları Nelerdir?
Ehliyet alabilmek için gerekli olan sağlık koşulları açıkça belirtilmiştir. Trafikte yaşanması muhtemel olan problemlerin önüne geçebilmek ve riskleri minimize edebilmek için sürücü adaylarının bazı sağlık şartlarını yerine getirebiliyor olması beklenir. Araç sürmeye herhangi bir engeli bulunmadığını belirten sağlık raporunu ibraz etmesi gerekmektedir.
Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?
Sürücü adayları sağlık durumlarının araç kullanmaya elverişli olduğunu belirten sağlık raporunu hastanelerin yanı sıra aile hekimlerinden de temin edebilirler.
Ehliyet İçin İstenilen Sağlık Raporu Ücretli Mi?
Sürücü adayları ehliyet için gerekli olan sağlık raporunu ücretsiz bir şekilde aile hekimlerinden alabilirler.
Ehliyet Almak İçin Adli Sicil Kaydı Gerekir mi?
Ehliyet için gereken belgeler arasında adli sicil kaydı da mutlaka teslim edilmelidir. Aksi takdirde adayın ehliyet başvurusu olumsuz olarak sonuçlanır.
Direksiyon Sınavında Kırmızı Hatalar Nelerdir?
Direksiyon sınavında kırmızı hatalardan herhangi birini yapmış olmak ehliyet almaya hak kazanamadığınız anlamına gelir. Kırmızı ışıkta geçmek, sinyal vermemek, park etme sırasında kaldırıma veya dubalara çarpmak, aynaları kontrol etmemek, emniyet kemerini takmamak ve hata yapma ihtimalini artıracak kadar yüksek heyecana sahip olmak ehliyet almayı engelleyen kırmızı hatalardan bazılarıdır.